Veverky na výletě v Lipce

24.04.2014 19:18

      Od ledna letošního roku je naše mateřská škola zařazena do sítě mateřských škol se zaměřením na ekologickou výchovu Mrkvička.

      22.4. na oslavu Dne Země jsme se s dětmi vydali na Jezírko. Jezírko je jedním ze čtyř pracovištˇ Lipky - školského zařízení pro environmentální vzdělávání. Jeho hlavní činností jsou jednodenní výukové programy. Většina výuky probíhá přímo v lese v okolí Jezírka, což umožňuje nejen názorné učení a osvojování znalostí, ale i probouzení citového vztahu k přírodě.

      Pedagogové si pro nás připravili program s názvem ,,S Večerníčkem do lesa". Děti výukou provázely známé postavičky z pohádek. Přiblížily jim, jak vypadají jejich skuteční představitelé a kde žijí.

      Celý výlet nám nepřálo počasí, vytrvale pršelo. Děti ani to neodradilo. Oblékly pláštěnky a vydaly se do lesa. Zde jsme, bohužel, neprošli celou trasu, aby děti moc nepromokly. Setkali jsme se s pavoukem, vyzkoušeli si, jak chytá potravu do pavučiny. Seznámili jsme se s kůrovcem, škůdcem lesa i datlem, který zase stromy léčí.

      V učebnách byl také velmi pestrý a zajímavý program. Pozorování pod mikroskopem, sledování žížal v "žížaláriu" . Seznámení s životem motýlů, mravenců a spoustou dalších živočichů. Všechen teoretický výklad byl doplněn názornými pomůckami a zábavnými hrami. Největší úspěch měl model mraveniště, který si děti prolézaly. Veliké mraveniště ukrývalo plno překvapení.

      Celý výlet byl velmi zdařilý a všem se nám moc líbil.

Fotky naleznete ve fotogalerii.